pondělí 10. srpna 2015

Nejfotogeničtější dort

O víkendu se nám s návštěvou sešla také krabička malin a krabička jahod. A pak také už nějaký ten čas přítomná myšlenka, abych dort Pavlova konečně vyzkoušela.


Jak je mým dobrým zvykem, pročetla jsem několik receptů z Internetu a udělala si z toho svůj postup. Možná jen štěstí začátečníka, ale vyšel napoprvé a uznávám všechnu čest tomuhle geniálnímu dortu, je dokonalý. Dort jsem z korpusů pro tentokrát nedělala, víc mě zaujala možnost udělat každému jeho vlastní zákusek. No jo, byl to ve finále spíš dort pro každého, co se dá dělat, všem to hrozně vadilo.....



Nejobyčejnější recept bez škrobů a octa tedy zní: ušlehat 6 bílků a pak přidávat po lžících 300 g moučkového cukru (použila jsem jen rozemletý třtinový, proto má můj korpus nahnědlou barvu). A nebát se toho, stále míchat resp. dál šlehat až bude ze sněhu úplně jednolitý lesklý pevnější krém.
Na pečící papír na plechu jsem obkreslila třikrát podšálek, to samé na druhý plech a do vyznačených kruhů rozložila nachystanou hmotu. Plechy jsem dala do roztopené trouby na 180° a teplotu hned stáhla na 120°, při kterých se tyhle megapusinky sušily 1 hodinu a 20 minut. Během pečení se pak už ale nesmí otevřít trouba a i po dopečení zůstávají korpusy uvnitř a klidně mohou počkat až úplně vystydnou.
Šlehačky a ovoce snese tahle primabalerína libovolné množství, každému podle chuti. Šlehačka sama o sobě se nesladí, není ale od věci zasněžit moučkovým cukrem alespoň ovoce. Mňam.



Ve chvíli kdy na talířích zbývala jen nepatrná část porcí, jsem si teprve uvědomila, že jsem nenasekala a nepřihodila čokoládu. To je už taková moje oblíbená disciplína, na co zapomenu příště...

4 komentáře:

  1. jani, super! Pavlova mě taky láká a dost dlouho :o)
    je ten korpus pak vláčný nebo tvrdý?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Uvnitř je dokonale vláčný a zvrchu hned jak nasaje smetanu. Ty hodně patrové se doporučují nechat uležet 6 hodin se šlehačkou, aby změkly. Tyhle jednovrstvé jsem ale ozdobila a jedli jsme hned úplně bez problémů lžičkou.

      Vymazat
  2. No pusinky sú pusinky a ešte také veľké .-)))
    Super !
    No ďalej nemusíš čítať, je to taký povzdych :-)
    ( No škroby a ďalšie zložité cukry, jak ja by som rada...tak dobre, keď má telo enzýmy na ich trávenie !...ja som porodila tretie dieťa a dostala som celiakiu - neštiepim cukor-lepok, štvrté rodím stále a odchádzajú mi enzýmy len na isté cukry : pol lepku a laktóze, na škroby- zložité cukry, aj celulózu- ešte zložitejšie cukry....
    Ó chvála škrobom ak sa strávia lebo je to dobré .-)...(také zemiaky, cvikla, koreńová zelenina , aj chlieb... mňam) )
    Ako si to myslela s tým octom ?
    Ináč bielky vedia tiež potrápiť.....existuje aj päť-vajíčkový zákusok. žĺtky a mleté orechy,miesto múky a bielky s cukrom, upiecť korpus,na to malinový kompót, alebo broskyňový, poliať čokoládou...volá sa to farské tajomstvo a je to maďarský recept...

    tuto sa potešíš
    http://www.halabalashop.cz/

    PS: zlatobyľ je už suchý na dvore, ešte som ho nevyhodila...
    PSS : si šikovná :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V mnoha receptech na tento dort byl kukuřičný škrob a vinný nebo obyčejný ocet. Já to riskla bez, i když nejspíš měli pomoct udržet tu správnou konzistenci a zabránit propadnutí nebo zdrcnutí na placky.
      Díky za tipy :)
      Zlatobýl jsem nakombinovala s eukalyptem cinerea a byla z toho báječná kompozice na schody do velké vázy. Jen už mu také odzvonilo a čeká ho cesta na kompost.

      Vymazat