pátek 29. prosince 2017

Ježíškova vnoučata

Úžasný projekt Ježíškova vnoučat míří do finále. Projekt splnil přes 13 tisíc přání seniorům z celé republiky. A protože chybí v tom ohromném měřítku už jen pár set tisíc korun na dražší přání jako jsou zejména elektrické invalidní vozíky a polohovací postele, projekt poběží do Silvestra přes Slevomat, kde se sbírá po menších částkách. 
Na informacích, kde občas vypomáhám, jsou si senioři svým způsobem všichni podobní - vděční za úsměv a za člověka, co je poslouchá. I pán, co se představí do telefonu jako důchodce, nepotřebuje poradit. Chce si říct své, popřát hezký nový rok někomu koho nikdy neviděl a strávit nějak jinak pár minut z nekonečného času samoty.
Je to pár měsíců, co jsem tyhle babičky a dědečky začala poslouchat ještě víc. A zkusila, co bych pro ně mohla udělat. Běh ještě na dlouhou trať, ale Ježíškova vnoučata je přesně ten projekt, co má smysl okamžitě.
Zkusila jsem nabídnout svou pomoc a přání tu v pečovatelských domech sesbírala. Už při zadávání do systému mi přání začala mizet pod rukama. Do večera, za pár hodin, byla zarezervovaná všechna.
Tak okamžitou reakci jsem v nejmenším nečekala a moje nadšení raketově vystřelilo do nebes.
Mrzí mě, že nemohu rozepsat víc jednotlivé příběhy každého přání a leckdy těžko uvěřitelné osudy. Ale pročítám průběžně ty veřejné, facebookové, a nejsou o nic míň silné. Svou dávku dojímání před koncem roku proto doporučuji zde.


4 komentáře:

  1. Dobrý den ,jsem terení pečovatelka a i nás se dotkl tento projekt a pár dárečků jsem osobně předávala (domácí buchty ,přípravky na klouby ,protiskluzové ochrany na boty,olivový olej ...)vždy překvapení a radost ,ale asi nejvíc ne ze samotného daru ,ale z toho že má někdo zájem ,že někde je opravdu někdo ,kdo chce splnit jejich přání.Často si přejí jedno jediné ,aby se s nimi slušně zácházelo ,aby se ten kdo se o ně stará nevyhíbal očnímu kontaktu ,aby celou dobu nemlčel a je nemuselo ničit pomyšlení ,že někoho obtěžují,stačí úsměv ,slovo ,trocha zájmu.Bohužel tato společnost si neváží ani těchto staroušků ,ani těch co o ně pečují ,někdy je to opravdu smutné....L.P.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Smutné je to aj na začiatku života, s odloženými deťmi v ústavoch...

      Vymazat
    2. Dobrý den. Ano, je to tak. Byla jsem velmi mile překvapená, jak to funguje u nás, jak se pečovatelky snaží dávat seniorům maximum a ještě pro ně ve volném čase šijí, pečou perníčky, zdobí stromeček. Je skvělé, když za tím někdo vidí své poslání, nejen zaměstnání.

      Vymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat