pátek 6. dubna 2012

Začínáme s Velikonoci

Velikonoce jako kdyby u nás ani nezačaly. Jedinou výzdobou je zajíček, kterého donesla Anežka z keramiky. Alespoň ty perníčky jsem dnes napekla - "Perníčky od Pikk" zaručeně měkké hned po upečení. K receptu jsem byla značně skeptická (řídké těsto na vykrajované perníčky?), ale výsledek za zkoušku opravdu stojí. Takže kdo nestihl napéct včas, ještě v pondělí ráno klidně stíháte.
Původně jsem se těšila na patlání s Anežkou, jenže jsem si po vyndání těsta z ledničky uvědomila, že tu nemám jediné vykrajovátko. Posloužilo tedy víčko od vitamínu C a pravidelné kolečko jsem pokaždé dotvarovala prstama do vajíčka.
Další úskalí zdobení - cukrová poleva vypadá hezky, ale nemám ji ráda. Už tak sladké perníčky zbytečně přeslazuje (a já se přeci nechci přesladit, chci se přejíst té dobroty!). Další cukr navíc bych Toníkovi ani nedávala. Výborně ke zdobícímu účelu posloužila špejle. A bez bordelu - teď na svátky, jako když najde...




Vyzkoušený recept:
250 g medu
125 g cukru
125 g tuku
250 g celozrnné mouky (těsto mi fungovalo i celé jen z hladké mouky)
250 g hladké mouky
2 vejce
2 lžíce vody
3 kávové lžičky jedlé sody
1 lžička skořice
1/2 lžičky muškátového květu
Na plotně spolu rozehřejte cukr, med a tuk, a poté nechte zchladnout. Smíchejte s ostatními surovinami. Těsto je řidší než bývá obvyklé, ale v lednici ztuhne a dá se s ním příjemně pracovat.

A zítra mazanec....

Žádné komentáře:

Okomentovat