čtvrtek 15. září 2011

Zavařování

Po dvou letech jsem opět usoudila, že jedno z nejmenšího zla, co mohu udělat pro děti, jsou domácí kompoty. A pustila jsem se do švestek.
Koupila jsem si švestky po 15ti korunách za kilo, abych zjistila, že bráchovi na zahradě opadává pět stromů.
Ze zavařování jsem si pamatovala jenom to, že je celkem primitivní. Recept jsem si připomněla z libovolných webových stránek, švestky naházela do sklenic, přisypala lžíci fruktózy, zavřela víčkem, dala vařit do hrnce s vodou. Opět na dalších libovolných webových stránkách jsem našla, že se steriluje 20-30 minut, tak jsem velké sklenice povařila 30 minut, vyndala na utěrku, nandala jsem druhou dávku. Manžel měl připomínku, že by se to asi vařit nemělo, čímž mě znejistil a sedla jsem k počítači znovu. A měl pravdu. Tak jsem, již poučena, sklenice vypla tentokrát už po 15ti minutách, vyndala jsem skleničku a... prd ho... Další várka na mě čeká do rána, až budu mít odvahu ji z hrnce vytáhnout. Sladká nevědomost. Do té doby by bylo moc fajn najít postup, který jsem opravdu před těmi dvěma roky použivala.

3 komentáře:

  1. Tak to tě obdivuju ;)
    Já nemám teploměr do hrnce, takže radši nezavařuju, protože si ještě z domu pamatuju, jak jsem musela pečlivě hlídat teplotu. Z ovoce dělám jen džemy a marmelády.

    Tak hodně štěstí při dalším pokusu.

    Ilona

    OdpovědětVymazat
  2. švestky se dají zavařovat na půlky rozkrojené, ale to není kompot, používá se to do koláčů, ale je to bez jakýchkoliv přísad...a ideální zavařováníje zdá se v myčce- osobně jsem nezkusila, ale znám lidi, kteří ano a nemůžou si to vynachválit

    http://bydleni.idnes.cz/kamaradka-mycka-perfektne-zavaruje-vari-i-myje-nadobi-p08-/kuchyne.aspx?c=A071022_152936_kuchyne_web

    OdpovědětVymazat
  3. Jj, znám, obojí. Kdybych měla těch skleniček víc, tak myčku zkusím, ale myslím, že na tolik možná ani nemáme program.

    OdpovědětVymazat