pátek 11. března 2016

Jak zprovoznit retro hodiny napájené centrálou?


Leckdo hodiny dobře známé z nádraží a ze škol možná najde doma, někdo na Aukru za pár stovek. Někdo v antiku za pár korun. Jejich uvedení do chodu vyjde cca na 620 Kč i s poštou.
Ptali jste se po návodu, pokusím se o něj tedy co nejsrozumitelněji.


Je potřeba:
generátor minutových impulzů
šroubovák
oboustranná páska

v případě kovového rámu hodin vrtačku, šroubek a nevodivou podložku (může být, nemusí)
u bakelitových hodin gumičku a větší zručnost a nervy

Hodiny potřebují k pohybu generátor minutových impulzů pro napájení z baterií. Tuto nejdůležitější součástku seženete pod stejným názvem na Internetu, čímž na vás zbyde jen ta nejjednodušší práce - spojit, zastrčit baterky, přidělat na zadní stranu hodin a nastavit správné impulzy.


Domů přijde destička s obvody a držák na baterky - jsou propojené dráty. Volné konce drátů přijdou logicky přidělat šroubky do hodin v místě jejich původního napájení. Ještě předtím ale přidělejte generátor k hodinám, hned napíši jak. U čtvercových kovových hodin je postup takový profesionálnější... 


Zadní desku hodin drží v rámu malé kovové držáky, které jdou skrz rám. Z venku rámu tedy jeden odšroubujte a přímo do držáku navrtejte dírku na šroubek. Generátor impulsů má díry předpřipravené v každém rohu. Na šroub použijte nevodivou podložku a generátor připevněte za jeden roh na držák a ten pak zpět na hodiny.
Generátor by se teď už kromě šroubu pro jistotu neměl vodivých částí dotýkat.
U kulatých bakelitových hodin je přidělání horší, vrtat se do nich nedá. Manžel to vyřešil gumičkou kolem původního strojku, kde gumička generátor přidržuje.



Rovná krabička s bateriemi jde na zadní část hodin připevnit jednoduše kamkoliv oboustrannou páskou.
A nařizování? Naše hodiny se na správný čas nastavují šroubovákem v místě znázorněném na poslední fotce. Jiné typy (třeba naše kuchyňské hodiny, bakelitové kulaté) mohou mít odendatelný kryt a pod ním na nařizování klasické kolečko.


Takže hodiny jsou již funkční - baterky jsou na svém místě, generátor posílá přesně každou minutu impulz do hodin a ručičky odměřují čas. V tuto chvíli se ale může stát, že délka impulzu, nastavená výrobcem na 75 ms, nemusí vaším hodinám stačit. Od toho je tu switch (maličká modrá věc dobře viditelná na druhé fotce s nápisem ON). V návodu od výrobce najdete jednoduchou tabulku, jak na něm nastavit větší hodnoty, když se hodiny zpožďují nebo se ani nehnou. Tím máte možnost vyladit impulz vhodný přesně pro vaše hodiny. Čím větší délku impulzu nastavíte, tím rychleji se budou baterie vybíjet. Přesto vydrží v řádech měsíců až jednoho roku.

16 komentářů:

  1. Perfektni!! Ja porad ciham na aukru, ale ty ceny me odrazuji. Ocividne uz lide poznali jejich hodnotu. Jen jeste dotaz. Da se ovlivnit hlasitost tikotu hodin? Diky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jen dodám, že tyto hodiny netikají klasicky v kuse. Tady se v podstatě nedá o tikotu ani mluvit. Hodiny stojí. Jednou za minutu vyšle generátor impuls, ten sepne mechanismus hodin a ty se posunou o minutu. Hodiny tedy jednou za minutu cvaknou. Ty starší mají hlasitější kovový zvuk (nic hrozného, v pohodě se u toho dá spát). Ty novější nejsou skoro slyšet.

      Vymazat
  2. Přímo ovlivnit ne, ale dá se zaměřit na novější typy, které zvuky nevydávají. Naše bakelitové tikají hlasitě, ale zvykli jsme si a ani přespávajícím návštěvám nevadí. Naše kovové hodiny už mají strojek modernější a tichý.

    OdpovědětVymazat
  3. Jani, to je hotová alchymie !!!! Ale vypadají nádherně !!!! Marki

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná jsem to jen zbytečně pitvala do detailů. Opravdu není! :)

      Vymazat
  4. A já jsem koupil na ebayi východoněmecké GW Leipzig. Doufám, že je zprovozním na stejném principu. A ty ceny... no můžem si za to sami. Ale zas nové např. Karlsson, Peweta nebo Mobatime přijdou stále na víc.

    OdpovědětVymazat
  5. Slyšel jsem,že se hodiny vyrábějí ve více variantách. Snad 12, 24 a 60V. Lze tento návod aplikovat na všechny typy? Resp. zda to tužkové baterie utáhnou. Dekujj

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ne, 4 tužkové materie vám za nabitého stavu dají max. 6 v. Pokud by jste zakoupila jakékoliv jiné než 6v neutáhlo by to. Resp. při 12v možná ale měnila by jste neustále baterie. Nejjednodušší a nejlevnější je koupit trafo a napájet hodiny ze zdi. Dříve se to takhle i dělalo.

      Vymazat
  6. To je sice hezké, ale nařizovat hodiny takto je barbarstvý! Ne nadarmo na nich bývá nápis "jedntný čas" a to proto že se z principu nařizují vysílanými impulzy a to tak že se z minut stanou vteřiny a tím se hodiny nařídí. Výhodu to má tu, že se neničí mechanismus hodin jako v případě manuleního nařizování které na to není určené, a také poku jich je v okruhu více, všechny budou mít stejný čas!

    OdpovědětVymazat
  7. Zdravím přátelé
    Tak celý den hledám a nenacházím. Máte prosím někdo odkaz na prodejce bateriového generátoru impulsů pro hodiny Pragotron 24v.
    Předem děkuji za info

    OdpovědětVymazat
  8. Dobrý deň. Mám záujem o jeden kus. Je tento modul možné poslať aj na SK ? Aká by bola cena aj s poštovným na SK? Vopred vďaka za odpoveď. S pozdravom Marek.

    OdpovědětVymazat
  9. Dobrý den mám hodiny Pragotron kulaté rok 56 dá se tento postup aplikovat i na ně

    Děkuji za odpověď

    OdpovědětVymazat
  10. Dobrý deň.
    Mám záujem o Zdroj minutových impulsů pro hodiny Pragotron

    valkovsky.e@gmail.com

    OdpovědětVymazat
  11. Dobrý deň.
    Mám záujem o Zdroj minutových impulsů pro hodiny Pragotron

    OdpovědětVymazat
  12. Dobrý deň.
    Mám záujem o Zdroj minutových impulsů pro hodiny Pragotron

    vincent.stoklas@gmail.com

    OdpovědětVymazat